Probleme de gerontologie

Iradierea cu raze ultraviolete – iradierea cu unde electromagnetice, care ocupă un spectru special între tipurile vizibile și cele cu raze X. În condiții naturale, sursa razelor UV este soarele.
Razele UV pot avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra unei persoane. Efectul depinde de doza de radiație primită.

Descrierea bolii

Iradierea UV în cantități în exces dăunează foarte mult întregului organism. Dar cel mai mult suferă piele. Principala sursă de radiații ultraviolete sunt razele soarelui. Insolația în cantități mari accelerează procesul de pigmentare a pielii, favorizează apariția de noi pistrui, alunițe și pete de vârstă. Numeroase studii confirmă că iradierea cu ultraviolete contribuie la formarea de tumori maligne pe piele. Această reacție poate fi cauzată de stresul oxidativ cauzat de expunerea la razele UV.

Iradierea are un efect negativ asupra țesuturilor conjunctive. Ca urmare, pielea încetează să mai fie fermă și elastică, iar procesul de îmbătrânire este accelerat. Dozele excesive de raze ultraviolete pot provoca arsuri ale pielii, ceea ce este deosebit de dureros pentru persoanele cu pielea deschisă.

Insolația excesivă afectează negativ sănătatea umană, așa că medicii recomandă să nu fie în lumina directă a soarelui în timpul zilei, între orele 11.00 și 16.00. Și, de asemenea, atunci când vizitați plaje, saloane de bronzat, folosiți produse speciale de protecție a pielii.

Simptome

Impactul uman

Expunerea excesivă la soare cauzează:

• Eritem ultraviolet (arsuri semnificative ale stratului superior al epiteliului);
• Cataracta – întunecarea cristalinului ochiului, ceea ce duce la pierderea completă a vederii; Melanomul – cancer de piele.

Iradierea cu raze ultraviolete provoaca mutatii care au ca rezultat tulburari in functionarea sistemului imunitar. În plus, "ultraviolete" este o sursă de alte boli și patologii oncologice.
Există, de asemenea, diferite grade de iradiere a pielii, ca urmare a expunerii UV.

1. Deteriorarea stării pielii de natură acută – apar ca urmare a expunerii pe termen scurt la doze puternice de radiații ultraviolete. Cauza fotodermatoză acută și eritem.
2. Încălcări ale structurii pielii unui caracter întârziat – expunere prelungită la razele UV în doze mici. Provoacă melanoame, herpes, cancer de piele și diverse fotodermatite.

Motive

Sursa principală de radiații ultraviolete – soare. Dar omul a învățat de mult să reproducă astfel de unde electromagnetice. Pentru aceasta se folosesc lămpi speciale:
• Lămpi de înaltă presiune cu mecanism mercur-cuarț, intervalul de iradiere este de la 100 la 400 nm;
• Lămpi de tip fluorescent capabile să genereze unde în intervalul 280-380 nm (emisia maximă este estimată între 310-320 nm);
• Tip germicid cu sticlă de cuarț, ozon și tipuri fără ozon, majoritatea fasciculelor se încadrează în intervalul de lungimi de undă în 185 nm.

Indiferent de origine, razele UV pot modifica structura chimică a plantelor și a organismelor vii. Doar câteva tipuri de bacterii pot supraviețui fără iradiere. Pentru majoritatea speciilor, existența fără "ultraviolete" înseamnă moarte sigură.

Sfaturi nutriţionale

Există opinia că unele produse pot proteja organismul de razele UV. Aceste produse includ ciocolata neagra, rodie, file de somon, rosii, coaja de citrice. Băuturile includ cafea și ceai verde. Dieta ar trebui să conțină și alimente care ajută la întărirea imunității, vitaminele A, C și E. Vitaminele din grupa D sunt mai utile pentru limitarea temporară.

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.