Boli de sânge

Boala Raynaud-o boală rară care poate apărea la orice vârstă.Esența sa este îngustarea patologică rapidă a vaselor extremităților.Motivul este o excitabilitate crescută stabilă a sistemului nervos.Ca urmare a acestei boli, nu numai suferă corpul vaselor, dar și țesutul general, ceea ce duce la atrofie, în unele cazuri, la mutație.

Cicatricile grosiere caracteristice apar nu numai pe suprafața pielii, ci și pe organele interne ale unei persoane. Susceptibilitatea la această boală a bărbaților și femeilor este aproximativ la fel, 18, respectiv 20%. Boala și-a primit numele datorită medicului francez Maurice Raynaud, care a studiat-o activ.  

Simptome

Cursul acestei boli este destul de lung. Primele semne simptomatice pot fi aproape imperceptibile. Medicii disting printre principalele semnale:

  • Degetele sunt primele care semnalează, sunt cele mai susceptibile la deteriorare, mai rar pot fi buzele sau lobii urechilor.
  • Răceală la degete. Paloarea falangelor extreme ale degetelor, sensibilitate crescută a pielii în această zonă.
  • La debutul unui atac, poate exista furnicături în degete care se extind până la cot.
  • Se observă asfixie. O complicație generală a procesului respirator, lipsa de oxigen. Ca urmare, apar dureri de cap și amețeli regulate.
  • Modificări ale culorii pielii în zona afectată (albire, roșeață). În ultima etapă se dezvoltă necroza țesutului conjunctiv în aceste zone.
  • n
r

Etape ale progresiei bolii

Medicii disting trei etape în progresia bolii Raynaud.

    n
  • Prima etapă. Spasme ascuțite ale arterelor din extremități. Zonele afectate își pierd sensibilitatea și culoarea naturală, aceasta dispare după 20-30 de minute. Apariția regulată a unor astfel de spasme este un semn clar al primul stadiu al bolii. Foarte des acest simptomul Raynaud observat la femei.
  • A doua etapă. Un semn izbitor în această etapă este asfixia respiratorie. Zonele afectate capătă o culoare albastră care practic nu dispare. Se observă slăbirea parțială sau completă a venelor din brațe. Adesea , această boală poate apărea doar în stadiul al doilea fără a progresa.
  • A treia etapă. Ultima etapă a bolii Raynaud. În această perioadă se observă umflarea zonelor afectate, care este însoțită de o schimbare completă a culorii învelișului (albastru-violet). Mici vezicule cu conținut sângeros apar pe edem.Sub o astfel de bulă se află necroza țesutului conjunctiv Necroza prelungită se termină cu formarea unei cicatrici aspre și apariția rănilor într-un loc nou.

Diagnosticarea bolii Raynaud

Nu există măsuri specifice de diagnosticare pentru această boală. Medicul efectuează un examen general în legătură cu plângerile pacientului.

  • Metoda principală este potențialele simpatice.
  • Diagnosticarea fluxului venos face posibilă determinarea tulburărilor circulatorii și apoi a prezenței unei boli.
  • Imagistica termică. Această metodă determină diferența de temperatură a sângelui într-o anumită zonă a corpului.
  • Ecografia și ECG sunt proceduri de diagnostic suplimentare. Ele pot fi utilizate pentru a determina perspectivele de dezvoltare a bolii, o posibilă recidivă și zone ale corpului care sunt expuse riscului.
  • O analiză biochimică de sânge arată nivelul hemoglobinei, cu boala Raynaud, scade semnificativ. De asemenea, determină conținutul de fibrină.

Prevenirea bolii lui Raynaud

Dacă sunteți un fumător înrăit, atunci acest obicei rău ar trebui eliminat în primul rând, deoarece fumatul este prima cauza a bolii Raynaud și inamicul vaselor de sânge. De asemenea, medicii recomandă să vă protejați de hipotermie și răceli.Ca în orice alt caz, autotratamentul este contraindicat în boala Raynaud.Utilizarea externă a medicamentelor greșite poate duce la consecințe grave.Excludeți utilizarea sistematică a alcoolului.Pentru depistarea la timp. a acestei boli, este necesar să se supună unui examen medical complet la fiecare șase luni.  

Sfaturi nutriționale

În orice etapă a bolii Raynaud este foarte important să mănânci corect și să urmezi o dietă sănătoasă. Lucruri la care trebuie să fii atent:

r
  • Excludeți alimentele grase la maximum. Grăsimea afectează negativ funcționarea vaselor de sânge, care deja nu se simt cel mai bine. Uleiurile vegetale nerafinate sunt utile.
  • n
  • Magneziul normalizează funcționarea capilarelor și îmbunătățește transferul de căldură. Hrișca este foarte bogată în acest element, așa că utilizarea sa este obligatorie.
  • Adăugați mirodenii iute la feluri de mâncare: ardei roșu, usturoi, muștar. Nu abuzați de el, altfel tractul digestiv va avea de suferit.
  • Maxim legume sub orice formă. Îmbogățirea cu fibre și vitamine normalizează echilibrul termic în organism.  
  • Bea mai multe lichide fierbinți și calde. Ceaiurile din plante și compoturile sunt utile.

 

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.