Patologia sistemului reproducător

Stomatită

Stomatita – leziune a epiteliului mucoasei bucale umane.

Descrierea bolii

Stomatita poate fi de natură infecțioasă și neinfecțioasă. Pentru apariția stomatitei infecțioase, este suficient să nu respectați regulile de igienă personală, precum și să obțineți viruși, paraziți și infecții pe mucoasa bucală. Non-stomatita infecțioasă este o consecință a rănilor, arsurilor sau a utilizării anumitor medicamente. În funcție de severitatea bolii, se obișnuiește să se facă distincția între formele ușoare, moderate și severe de stomatită.  În cazul unei forme ușoare de boală, în doar o săptămână de curățenie personală și alimentație adecvată, boala poate fi complet eliminată.

Cu stomatita, se formează răni albe, care pot fi localizate pe interiorul buze și obraji, pe gingii și amigdale, pe cer sau în limbă. În stadiul inițial, apare o ușoară roșeață pe epiteliu. Poate exista umflare sau umflare a zonei afectate, care este însoțită de arsură și durere. Dacă bolii nu i se acordă atenția și îngrijirea corespunzătoare, numărul de răni și răni poate crește, ceea ce va interfera cu deschiderea gurii, vorbirea și mâncarea.

Simptome

Stomatita se caracterizează prin următoarele simptome:

  • Roșeața zonei afectate , care este însoțită de durere și umflare;
  • Dacă natura stomatitei este bacteriană, a doua zi apare o pată rotundă albă cu margini vizibile clar; roșeața rămâne în jurul ulcerului, iar rana în sine este acoperită cu o peliculă subțire transparentă;
  • Fiecare atingere a ulcerului aduce disconfort, durere și arsură; în cazuri severe, rana interferează cu vorbirea sau mâncarea normală;
  • Crește cantitatea de salivă secretată, respirația urât mirositoare, gingiile pot sângera;
  • În unele cazuri, există o creștere a ganglionilor limfatici și febră.

Motive

Microorganismele care intră în membrana mucoasă sunt cauza principală a stomatitei bucale. Dar există o serie de factori care contribuie la apariția rănilor:

  • Lauril sulfatul de sodiu, care se găsește în pastele de dinți și produse de curățare, face membrana mucoasă mai sensibilă și vulnerabilă;
  • r
  • Răni, răni și daune mecanice;
  • Stress frecvente;
  • r
  • Dietă dezechilibrată, care a dus la lipsa vitaminei B, precum și la unele urme elemente (zinc, acid folic, seleniu, fier);
  • Reacții alergice, hipersensibilitate la aditivi alimentari am, unele produse;
  • Modificări hormonale la femei cauzate de menstruație;
  • Moștenire proastă;
  • Cu un număr mare de bacterii  care au pătruns în ulcer, se poate dezvolta inflamație;
  • Efecte secundare ale chimioterapiei, slăbirea organismului;
  • Obișnuințe proaste (alcool, fumat);
  • Îngrijire dentară incorectă sau insuficientă, implanturi dentare prost plasate.

Recomandări nutriţionale

Alimentarea corectă în stomatită joacă un rol important în procesul de tratament și eliminarea disconfortului. Meniul trebuie alcătuit în funcție de vârsta și preferințele persoanei. Dar trebuie respectate câteva reguli.

  1. Toate alimentele și felurile de mâncare trebuie servite cât mai fin tocate.
  2. Produsele trebuie prelucrate termic. Legumele crude, fructele și fructele de pădure sunt strict interzise.
  3. Picant, dulce, picant și acru – orice lucru care poate provoca iritații este interzis.
  4. Produsele trebuie să fie bogate în vitamine (în special B și C), precum și în oligoelemente.
  5. Temperatura alimentelor și a mâncărurilor trebuie să fie confortabilă (nu rece și nici fierbinte).
  6. Clătiți-vă gura după fiecare masă.
Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.